Programul Basel-Stadt în România în beneficiul populației roma face parte din angajamentul social al Cantonului Basel-Stadt în România pentru a contribui la o îmbunătățire durabilă a condițiilor de viață ale romilor, prin realizarea unei integrări sociale și economice mai mari.
- Programul este în beneficiul populației roma din România și contribuie la îmbunătățirea situației lor de viață;
- Basel se concentrează pe cooperarea cu organizațiile și societatea civilă la nivel local, care sunt bine conectate și recunoscute și sunt deosebit de dedicate combaterii discriminării sistemice împotriva minorităților rome din România;
- Procedura este bine coordonată cu agențiile la nivel federal și este însoțită de expertiză profesională.
Două direcții concrete pentru implicarea Basel au fost dezvoltate în cooperare cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și sunt implementate pe parcursul a 4 ani (2023 – 2026) prin proiectele prezentate mai jos:
Proiectul A: Reducerea abandonului școlar în rândul fetelor rome cu o abordare intersecțională – implementat de Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), o organizație feministă romă care luptă pentru drepturile fetelor și femeilor rome.
Obiectivul general al proiectului este de a aborda problema abandonului școlar în rândul fetelor rome, unul dintre cele mai vulnerabile și neglijate grupuri din sistemul educațional. Scopul este de a construi un program de sprijin pentru aceste fete rome, pentru a le proteja de diferite forme de abuz, pentru a crește vizibilitatea și înțelegerea problemelor lor în cadrul societății și pentru a le permite să-și atingă obiectivele de viață.
Proiectul este dezvoltat pe două niveluri:
- ca o inițiativă la nivel de bază bazată pe nevoile exprimate de fete și femei rome
- ca o inițiativă cu o abordare instituțională care vizează construirea unui mecanism de intervenție într-un mod holistic, implicând familia, comunitatea și autoritățile și stabilind reguli pentru situații de urgență.
Cele trei obiective specifice ale proiectului sunt următoarele:
- Dezvoltarea unui mecanism de intervenție prin crearea unei echipe multidisciplinare de poliție, asistență socială, două școli și protecția copilului în Giurgiu și Mizil (orașe cu o proporție mare de eleve rome).
- Cresterea implicării comunității prin grupuri locale de inițiativă ale fetelor și femeilor rome în Mizil și Giurgiu pentru a crea o rețea de siguranță pentru ca fetele să continue școala.
- Extinderea mecanismului de intervenție dezvoltat la cercuri mai largi.
Bugetul anual alocat este de 120.000 franci elvețieni. Bugetul acoperă costurile de personal pentru inițierea, organizarea și implementarea proiectului la fața locului, precum și costurile pentru campaniile locale, formare, închirierea spațiilor pentru întâlniri, managementul proiectului etc.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite la Reducerea abandonului școlar în rândul fetelor rome, printr-o abordare intersecțională – E-Romnja și pe pagina lor de Facebook https://www.facebook.com/ERomnja și pagina de Instagram https://www.instagram.com/eromnja12/.
Proiectul B: Împreună pentru o societate diversă – implementat de Agenția Împreună, o fundație care își propune să păstreze și să afirme identitatea romă și să întărească recunoașterea acestora ca minoritate etnică și națională.
Obiectivul general al proiectului este de a consolida poziția socială a romilor și de a ajuta la îmbunătățirea imaginii minorității rome în rândul romilor și non-romilor.
Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt:
- Împuternicirea studenților romi prin ateliere, întâlniri și dezbateri: Studenții sunt instruiți pentru a deveni mentori în sectorul preuniversitar; prin angajamentul lor și rolul lor ca modele de succes, vor aduce schimbări pozitive pentru comunitatea romă din România;
- Îmbunătățirea calității educației incluzive prin formarea profesorilor, mentoratul pentru elevi, măsuri împotriva discriminării și promovarea diversității;
- Informarea publicului printr-o campanie cu și despre poveștile reale ale romilor – campania este desfășurată în principal pe rețelele sociale și include promovarea modelelor rome, rapoarte de monitorizare, dezbateri despre contribuția romilor în societate, producerea de materiale educaționale și advocacy pentru includerea problemelor romilor în formarea inițială a profesorilor.
Bugetul anual prevăzut pentru acest proiect este de 120.000 franci elvețieni. Bugetul acoperă costurile de personal pentru inițierea proiectului, costurile pentru formare, materiale, închirierea spațiilor pentru întâlniri, costurile pentru campaniile locale și naționale și costurile generale de management al proiectului.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe pagina de Facebook Agenția Împreună https://www.facebook.com/AgentiaImpreuna și pagina de Instagram https://www.instagram.com/agentiaimpreuna/ sau https://www.agentiaimpreuna.ro/projects/impreuna-pentru-o-societate-diversa/
Contactează-ne
T: 0746.280.084
E: office@fdsc.ro
Ne găsești la adresa
Bulevardul Nerva Traian nr. 21
Sector 3, București
România
Fii la curent cu activitatea FDSC!
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
© 2024 Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Toate drepturile rezervate.