Ai nevoie de mai multe informații?

Ia legătura cu noi!

Finanțare

finanțarea sectorului ONG

FDSC este un actor cheie în domeniul finanțării pentru sectorul neguvernamental din România, cu o experiență de 25 de ani în construirea de programe de finanțare pentru donatori publici și privați și acordarea de asistență tehnică pentru implementarea acestor programe. Suma totală a fondurilor administrate depășește 160 milioane de euro, ceea ce a permis acordarea de peste 2.800 de granturi pentru implementarea proiectelor organizațiilor neguvernamentale.

FDSC asistă donatorii pe tot parcursul programului, de la momentul formulării domeniilor pentru finanțare, continuând cu lansarea apelurilor de proiecte, selecția și contractarea acestora, precum și monitorizarea implementării și comunicarea rezultatelor obținute

Cele peste 25 de scheme de granturi /programe de finanțare administrate până acum au vizat domenii variate: educație și implicare civică, drepturile omului, statul de drept și independența justiției, adoptarea și implementarea “acquis-ului” pentru mediu și dialog social, servicii sociale, sănătate mintală, viață sănătoasă, combaterea sărăciei energetice etc.

Uniunea Europeană (programele Phare adresate societății civile),  Banca Mondială, Charity Know How, USAID, Islanda, Liechtenstein si Norvegia (Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European- Fondul ONG și Active Citizens Fund), Elveția (Programul de Cooperare Elvețiano-Român), Romanian-American Foundation sunt doar câțiva dintre donatorii pentru care FDSC a administrat astfel de programe, iar rata de absorbție a fondurilor a fost peste 94%, ajungând chiar la 99%.

Începând cu anul 2012 FDSC a conceput și lansat propriile programe de finanțare destinate organizațiilor neguvernamentale, reușind să mobilizeze importante resurse pentru susținerea acestor programe și din partea companiilor prezente în Romania: Kaufland Romania, Enel Romania, OMV Petrom, Ursus Breweries, Raiffeisen Bank.

Finanțări în derulare

ADVOCACY

elaborarea politicilor publice, lobby, influențarea actorilor cheie

Politicile publice sunt acțiunile realizate de către Guvern (la nivel central sau prin reprezentanți la nivel local) ca răspuns la problemele care apar dinspre societate. Vorbim despre politici publice atunci când autoritatea publică, centrală sau locală, încearcă cu ajutorul unui program de acțiune coordonat să modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali. La nivel național, politicile publice pot să apară dinspre oricare dintre instituțiile majore ale Statului (Parlament, Președintie, Guvern – la nivel central sau prin reprezentanți la nivel local). (Profesor Mihaela Lambru, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala)

Prin Advocacy înțelegem susținerea și promovarea unei idei sau a unei cauze. Advocacy este ansamblul activităților desfășurate de către FDSC pentru a influența deciziile ce privesc politicile publice din domeniile de interes pentru sectorul neguvernamental.

Lobby-ul este o formă specifică de advocacy și semnifică practica prin care un anumit grup de interese (sau chiar o anumită persoană) încearcă să determine un reprezentat al unei instituții publice să adopte o poziție sau să ia o decizie care să servească interesele respectivului grup.

Cel mai adesea, pentru a rezolva o problemă sau a schimba ceva la nivelul unei comunități, nu este suficientă o simplă acțiune, ci organizațiile sunt puse în situatia de a desfasura campanii planificate in amanunt si curprinzind diferite tehnici, pentru a-si atinge obiectivele.

In cazul in care campania reuseste, organizatia are câstiguri imense de pe urma acestui succes. Pe lânga faptul ca acest lucru înseamnă rezolvarea problemei cu care se confruntau membri sau beneficiarii ei, un astfel de succes sporește prestigiul și credibilitatea organizației în fața publicului și al autorităților.

DEZVOLTAREA CAPACITĂȚII ONG-URILOR

research, mentorat

O societate civilă puternică și sustenabilă este alcătuită din organizații sănătoase, la fel de atente la propria creștere și dezvoltare cum sunt la a-și deservi grupurile țintă. Programele FDSC de dezvoltare a capacității ONG-urilor pornesc de la o analiză de 360 de grade a organizațiilor vizate. În funcție de rezultatele obținute, creăm intervențiile cele mai potrivite pentru colaboratorii noștri, de la module online sau ateliere offline tehnice și tematice, la procese personalizate complexe de coaching, mentorat, incubare și accelerare.

Prin programele noastre propunem ONG-urilor procese complexe de dezvoltare pe aspecte legate de management organizațional precum guvernanță și strategie, dezvoltarea structurii interne, fundraising și aspecte financiare, comunicare, procese și proceduri interne, managementul resurselor umane, dar și pe aspecte legate de conținut tematic precum participare, drepturile omului, constituență, advocacy.

Pe lângă aceste procese, lucrăm particular și punctual prin intermediul a diverse evenimente cu organizații din toată țara pe subiecte legate de fundraising, scriere de proiecte, managementul voluntarilor, comunicare strategică, social media, storytelling, dezvoltarea boardului, aspecte juridice și oricare alte subiecte particulare subliniate ca nevoi din partea organizațiilor societății civile.

 

Societatea civila si sectorul nonprofit

Indexul USAID

  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2021 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2020 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2019 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2018 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2017 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2016 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2015 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2014 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2013 – România / FDSC: Engleză / Română
  • Indexul Sustenabilității Orgnaizațiilor Societății Civile 2012 – România / FDSC: Engleză

Comportament filantropic și implicare socială

Economie socială

Social

Corupție

NETWORK & OUTREACH

cooperare, coaliții

FDSC promovează sectorul ONG, precum și cooperarea intersectorială și cu stakeholderii externi, consolidându-și în același timp prezența la nivel european.

Știri.ong este o platformă cu știri despre inițiative ale ONG-urilor, campanii de CSR și sustenabilitate, acțiuni civice și alte informații de profil. Rolul platformei este de a informa și facilita dezvoltarea de parteneriate între societatea civilă, mediul de afaceri, instituțiile publice, mass media și cetățeni.

Reprezentanții FDSC implicați la nivel regional/ european dețin mandate în Consiliul Economic și Social European (Ionuț Sibian, Director Executiv FDSC), Expert Council on NGO Law/ Council of Europe (Simona Constantinescu, Director de Dezvoltare și Advocacy FDSC) și European Civic Forum (Ștefania Andersen, Director Operațional FDSC).

De asemenea, FDSC organizează și facilitează întâlnirile operatorilor programelor Active Citizens Fund din toate cele 15 state beneficiare EEA&Norway Grants.

Aceste întalniri se desfășoară sub umbrela Community for Action, initiațiva FDSC de a crea o comunitate de acțiune și mobilizare comună în zona civică a organizațiilor relevante din spațiul Europei Centrale și de Est.

Pentru perioada de programare 2021-2027, FDSC este membră a:

  • Comitetului de Monitorizare al Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
  • Structurii parteneriale pentru Programul Operațional Educație și Ocupare
  • Structurii parteneriale pentru Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială
  • Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP)

Pentru perioada de programare 2014-2020, FDSC este membră a:

  • Comitetului de Monitorizare a PO Capacitate Administrativă 2014-2020 (CM POCA)
  • Comitetului de Monitorizare a PO Capital Uman 2014-2020 (CM POCU)
  • Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală din cadrul Programului de Dezvoltare Rurala (PDR), inclusiv Grupurile de Acțiune Locală privind abordarea „LEADER” 2014-2020