Societatea civilă europeană lansează Early Warning and Alert System – un mecanism de avertizare timpurie pentru a proteja spațiul civic
Mecanismul Early Warning and Alert System este lansat de o coaliție de organizații ale societății civile europene cu scopul de a sistematiza informațiile despre evoluțiile din spațiul civic european, de a trage atenția asupra semnelor de deteriorare ale stațiului civic și a solicita instituțiilor Uniunii Europene să acționeze înainte de a se agrava. Această inițiativă face parte din proiectul Monitoring Action for Civic Space (MACS – https://ecnl.org/news/launching-macs-monitoring-action-civic-space ) și va fi testată în următoarele luni, marcând un pas proactiv în protejarea spațiului civic. Bulgaria, Danemarca, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia și România sunt primele monitorizate în profunzime în perioada următoare, dar pot și semnalate și alerte din alte țări europene.
Mecanismul de avertizare va înregistra schimbările cu potențial de restricționare a spațiului civic din următoarele zone:
- legislație și politici publice
- finanțarea organizațiilor societății civile
Cum funcționează mecanismul?
Early Warning and Alert System va funcționa prin intermediul platformei Civic Space Watch (https://civicspacewatch.eu/), care colectează și raportează date despre starea spațiului civic atât la nivel național, cât și european. Alertele vor fi publicate direct pe site-ul Civic Space Watchși trimise prin email de către Civic Space Watch și partenerii acestuia.
Alertele vor fi cuprinse în raportările curente care sunt publicate și transmise decidenților europeni, iar în cazul unor unor urgențe sau situații care riscă să slăbească semnificativ spațiul civic, Early Warning and Atert System va iniția acțiuni de advocacy. European Civic Forum (https://civic-forum.eu/ ) și ECNL (https://ecnl.org/news/launching-macs-monitoring-action-civic-space ) vor coordona aceste inițiative.
În următoarele luni, site-ul Civic Space Watch (https://civicspacewatch.eu/) va fi îmbunătățit pentru a oferi o experiență mai prietenoasă utilizatorilor, permițând urmărirea actualizărilor și a răspunsurilor instituționale la evoluțiile din domeniu.
De ce este necesar Sistemul de Avertizare Timpurie?
Spațiul civic – mediul în care societatea civilă își desfășoară activitatea – este din ce în ce mai mult sub amenințare în Europa: de la restricționarea dreptului la protest, stigmatizarea publică a organizațiilor (care au o voce critică) de către politicieni și persoane aflate în funcții publice, până la atacuri asupra libertății de exprimare.
Răspunsul Uniunii Europene la aceste provocări a fost, de multe ori, reactiv, intervenind doar atunci când spațiul civic a ajuns la un nivel critic de degradare.
Exemple în acest sens sunt Ungaria și Polonia, unde instituțiile UE au intervenit doar după ce daunele erau deja prea mari, lăsând puțin loc pentru un dialog semnificativ sau reforme. Totuși, experții sunt de acord că semnele timpurii ale erodării spațiului civic, cum ar fi atacurile asupra legitimității societății civile sau vizarea unor grupuri vulnerabile, au deja efecte negative asupra activității actorilor societății civile.
Early Warning and Alert System își propune să schimbe această dinamică, permițând instituțiilor UE să intervină înainte ca situația să se agraveze, iar măsurile să fie tardive.
Scopul este clar: tranziția către un model preventiv. În loc să aștepte până când spațiul civic este deja deteriorat irevocabil, sistemul va încuraja intervenția timpurie pentru a proteja și promova valorile democratice, asigurându-se că societatea civilă poate continua să-și desfășoare activitatea neîngrădită.
Cum pot afla mai multe?
Pentru cei interesați să afle mai multe despre Early Warning and Alerts System,se va organiza un webinar pe 10 aprilie pentru a oferi o prezentare detaliată a proiectului, a metodologiei utilizate pentru evaluarea spațiului civic și a modului de funcționare al noului sistem.
Înscrieri la webinar AICI – https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=oeZz0uvarkmzKHurjwOX4juCrJnLdtRPvAsGG2bMRj5UOFA4UkpYS1dVWVg3RUcyNkQxVjJTN0hYRS4u
„The MACS: Monitoring Action for Civic Space project is co-funded by the European Union”
It is implemented by the European Center for Not-for-Profit Law, European Civic Forum, Bulgarian Center for Not-for-Profit Law, Foreningen Nyt Europa, Le Mouvement associatif, Okotars Alapitvany, Stichting Nederlands Helsinki Committe, Ogolnopolska Federacja Organizacji Pozarzadowych, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Contactează-ne
T: 0746.280.084
E: office@fdsc.ro
Ne găsești la adresa
Bulevardul Nerva Traian nr. 21
Sector 3, București
România
Fii la curent cu activitatea FDSC!
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
FDSC 30 de ani
© 2025 Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Toate drepturile rezervate.